Александри Марић уручено ПРИЗНАЊЕ за ХЕРОЈА 2022

У Београду је јуче одржана свечаност, у оквиру које су представници Делегације Европске уније у Србији доделили признања Херојима 2022.

Подсећамо, на овом великом конкурсу, у конкуренцији од 172 номинованих, Апатинка Александра Марић нашла се међу 10 победника, те на тај начин постала један од националних хероја за 2022. годину.

Конкурс “Они су хероји” већ трећу годину за редом организује Делегација Европске уније у Србији у сарадњи са Фондацијом Ана и Владе Дивац, са циљем да се препознају и награде појединци који су својим делима примери човекољубља и солидарности.

На овом свечаном догађају, Александра Марић, иначе председница УД “Мали Принц” Апатин и мајка дечака са аутизмом, захвалила се на додељеном признању, те истакла како чланови удружења имају племениту мисију, а то је освешћивање друштва о инклузији и побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом, првенствено деце.

Наше породице личе на породице у окружењу. Радујемо се, путујемо, обележавамо празнике и рођендане, а исто тако имамо и несугласице, тугујемо или једноставно клонемо понекад. Оно што нас разликује јесте болна упитаност: Како ће моје дете живети када остане без родитеља? Оно за шта се наше удружење бори, оно од чега нећемо одустати јесте да сада деци, ускоро, даће Бог, одраслим људима, омогућимо адекватне услове за квалитетан живот-смештај, медицинску, дефектолошку и људску подршку, док год живе. Такође се залажемо за ангажовање персоналних асистената у школама деци која наставу похађају по ИОП-у, социјално предузетништво и признавање статуса родитељ-неговатељ”, изјавила је Марић, те апеловала на државу и друштво да их подрже у остварењу њихових циљева.

Приликом доделе признања, присутнима се обратио и амбасадор Делегације Европске уније у Републици Србији, Емануеле Жиофре.

Слобода и солидарност су кључне вредности ЕУ и основ сваког друштва, а наши хероји су то показали кроз свој рад, у спорту, образовању, заштити животне средине, добробити животиња, промоцији инклузивности, кроз лични пример. Увек постоји потреба за заједништвом, а ми још једном показујемо да ценимо дух херојства и њихово несебично залагање за добробит заједнице. Нико им није тражио, а они су постигли изванредне ствари, јер су осећали да је то потребно. Хвала одабраним херојима, али и свим другима који су учествовали на конкурсу, од њих сви треба да учимо.“

Извор: https://www.radioapatin.com/zivot-i-zabava/aleksandri-maric-uruceno-priznanje-za-heroja-2022-15500?fbclid=IwAR0qKHoyxoMBkpJTv_4jeacDx9cUgZ7416NWbwmOeI93IXc3279C9irZsLs