Мали ПРИНЧЕВИ и ПРИНЦЕЗЕ угостили сродно удружење из Републике Српске

Удружење доброчинитеља „Мали Принц“ Апатин угостило је данас чланове Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Градишке. Готово педесет гостију из Републике Српске имало је прилику упознати наш град, провозати се бродићем Апатинка, а потом и уживати у неформалном дружењу и ручку на салашу код Чуле у Пригревици.

Како сазнајемо од Драгослава Шиника, оца сина са церебралном парализом и председника Удружења за помоћ МНРЛ Градишке, ово удружење активно функционише преко 20 година и захваљујући њему, чланови су се упознали са бројним сродним удружењима широм некадашње СФРЈ.

Ми већ три године организујемо међународно дружење под називом „Сви смо ми део вас“. То је једноставно наша нека бајка, где окупљамо децу са простора целе бивше Југославије. Долазе нам другари од Косовске Митровице, Звечана, преко Београда, Задра, Дубровника, све до Љубљане. Ове године смо имали око 2.000 породица, за које смо организовали бројне садржаје током трајања манифестације, а Апатинци су нам били први пут, па смо се тако и упознали. Осим што дајемо све од себе да будемо добри домаћини, ја сам увек тежио да и моја деца негде путују, па смо ове године направили малу туру од неколико дана. Данас смо у Апатину, сутра смо цео дан у Новом Саду и Сремским Карловцима, прекосутра смо у Београду, обилазимо Маракану, ЗОО, Храм Светог Саве, а након тога идемо ка Пожаревцу, идемо у манастир Тумане, па на Сребрно језеро“, изјавио је за Радио Апатин Шиник, иначе надалеко познат хуманитарац и добротвор, који је током пандемије корона вируса бесплатно набављао лекове деци са сметњама у развоју, а такође су били организатори и бројних акција, у којима су опремали и градили куће за своје чланове.

Према речима нашег саговорника, у редовном функционисању највише им помаже Град Градишка, а удружење има јако пуно деце, те се труде да мењају групе када путују, како би сви негде могли да иду.

Тренутно нас има 46 у групи, сви су чланови нашег удружења, а имамо особе са церебралном парализом, са Дауновим синдромом, дијагнозама из спектра аутизма и друго. Презадовољни смо гостопримством наших другара из Апатина и надамо се да ће нам и остатак путовања проћи у овако лепој атмосфери“, закључио је Шиник.

Александра Марић, председница УД „Мали Принц“ истакла је да су овакви догађаји од великог значаја за чланове свих сродних удружење, јер стварају чврста и трајна пријатељства, а искуство и подршка које деле између себе на нивоу некадашње СФРЈ непроцењива су.

Након што су се наши мали принчеви и принцезе лепо провели и одморили на Дивчибарама крајем јуна, у кампу „Подржимо породицу“, где смо провели шест дана, велика нам је част и задовољство да узвратимо гостопримство нашим другарима из Градишке код којих смо били пре неколико месеци. Надамо се да су уживали код нас, да ће нам доћи опет и желимо им леп остатак путовања по нашој лепој Србији“, поручила је Марић и додала да апатинско удружење има у плану одлазак у Обреновац на ергелу, на терапеутско јахање, а такође и наставак пројекта социјалног предузетништва.

Већина Апатинаца зна, али искористила бих још једном прилику да позовем наше суграђане да прошетају до шеталишта на Дунаву, где испред просторија удружења сваки дан после 16 сати наши чланови продају кокице. Такође, продаваћемо кокице и у оквиру Апатинских Рибарских вечери, а о месту на ком ћемо бити постављени у центру града јавност ћемо благовремено обавестити“, најавила је председница УД „Мали Принц“.

Извор: https://www.radioapatin.com/zivot-i-zabava/mali-princevi-i-princeze-ugostili-srodno-udruzenje-15537?fbclid=IwAR2-gYfONC34EJdO5xA1BJNnQlnqYabLA0oywZ2fnM2pJkREAsXid4lLl3o